Czy warto pić ocet jabłkowy?

ocet jablkowy i jablka na stole

Zastanawiasz się nad włączeniem octu jabłkowego do swojej codziennej diety? Koniecznie przeczytaj artykuł i dowiedz się, jakie ma on właściwości, czego możesz się spodziewać i co zyskasz, pijąc ocet regularnie!

Ocet jabłkowy – właściwości

Ocet jabłkowy ma szereg prozdrowotnych właściwości, do których możemy zaliczyć, chociażby:

– działanie antyseptyczne i antybakteryjne – zawdzięczamy te właściwości obecności kwasu octowego. Składnik ten pomaga również między innymi obniżyć ciśnienie krwi oraz poziom tak zwanego „złego” cholesterolu w naszej krwi,

– działanie oczyszczające – głównie za sprawą pektyny, która między innymi ułatwia wchłanianie cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi i poziom glukozy, a także oczyszcza organizm ze szkodliwych metali ciężkich,

– działanie przeciwgrzybicze/przeciwzapalne/przeciwbakteryjne – za sprawą kwasu octowego i jabłkowego zwiększa się nasza odporność na różnego rodzaju drobnoustroje, dzięki czemu ocet może być pomocny przy zwalczaniu np. kurzajek, wszy, grzybicy stóp czy paznokci itd. (jest to jednak dość długotrwała metoda), a także wykorzystywany, chociażby do naturalnego odkażenia zakupionych owoców czy warzyw,

– działanie regulujące – ocet pobudza między innymi produkowanie enzymów trawiennych, dzięki czemu wspiera proces trawienia. Może być pomocny na przykład w procesie odchudzania,

– działanie wzmacniające – ocet jabłkowy dzięki zawartości minerałów i witamin korzystnie wpływa również na kondycję naszych włosów oraz paznokci.

Korzyści z picia octu jabłkowego

Pijąc regularnie ocet jabłkowy, możemy znacząco wzmocnić swoją odporność. Dzięki oczyszczającym właściwościom będziemy czuć się zdecydowanie lepiej, poprawi się także nasz zewnętrzny wygląd. Ocet jabłkowy będzie idealnym suplementem dla każdego, jednak istnieją pewne grupy osób, które powinny szczególnie przemyśleć włączenie go do diety. Mowa tu między innymi o:

– osoby ze skłonnościami do częstych przeziębień – ocet jabłkowy będzie świetnym lekiem w czasie choroby, ponieważ pomaga w udrożnieniu nosa poprzez rozrzedzanie zalegającej wydzieliny. Dodatkowo łagodzi ból (na przykład ból gardła) i blokuje namnażanie się bakterii. Stosowany regularnie przyczyni się również do zwiększenia odporności organizmu,

– cukrzycy – ocet jabłkowy pomaga kontrolować poziom cukru w naszej krwi, ponieważ pity przed lub wraz z posiłkiem zmniejsza wchłanianie węglowodanów. Oczywiście takie medyczne zastosowanie należy skonsultować ze swoim lekarzem prowadzącym,

– osoby z problemami żołądkowymi – pijąc ocet jabłkowy po posiłku, pozbędziemy się dolegliwości związanych na przykład z cofaniem się treści żołądkowej (tzw. choroba refluksowa) do przełyku, czy też nieprzyjemnym zapachem z ust. Zapobiega też zaparciom i eliminuje zgagę,

– osoby będące na diecie – ocet jabłkowy dzięki wspieraniu metabolizmu i hamowaniu apetytu ma potwierdzoną skuteczność we wspieraniu odchudzania.

Ocet jabłkowy to naturalne źródło wielu cennych składników, które mają zbawienny wpływ na ogólne funkcjonowanie całego naszego organizmu.

Podobne Tematy
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.