Picie herbaty przynosi wiele korzyści. Wiele osób wybiera zieloną herbatę ze względu na jej antyoksydanty i korzyści zdrowotne. Smak zielonej herbaty jest również znany jako “zielona” herbata, która pomaga obniżyć poziom cholesterolu i zapobiega nieświeżemu oddechowi. Inna popularna herbata, czarna, zawiera więcej kofeiny niż zielona, ale też jest pełna przeciwutleniaczy i dobrze nadaje się na szybki zastrzyk energii. Jeśli zastanawiasz się, która herbata jest dla Ciebie najlepsza, czytaj dalej, by dowiedzieć się więcej o korzyściach płynących ze spożywania każdego rodzaju herbaty.
Herbata zielona
Naturalna zawartość kofeiny, przeciwutleniaczy i aminokwasów w herbacie zielonej (organicznej) jest znana ze swoich zdrowotnych właściwości. Zieloną herbatę można pić na gorąco lub na zimno, można jej używać do pieczenia i gotowania. Jej wysokiej jakości liście są ręcznie zbierane, mielone na kamieniach i pakowane pojedynczo, by zachować smak i zawartość kofeiny. Lepszym rozwiązaniem jest kupowanie organicznej zielonej herbaty, ponieważ po zużyciu możesz kompostować torebki.
Możesz kupić zieloną herbatę z chińskich lub japońskich plantacji. Herbaty te są ręcznie zbierane i lekko parzone, by zachować ich delikatny smak. Jeśli dopiero zaczynasz pić herbatę, dobrym wyborem są niedrogie marki. Niektóre odmiany zawierają dodatkowe składniki, takie jak miód czy cytryna. Zielona herbata nie jest najdroższą herbatą, ale zdecydowanie jedną z najzdrowszych. Mogą ją pić także ci, którzy lubią kawę lub czekoladę.
EGCG to silny przeciwutleniacz znajdujący się w zielonej herbacie. Pomaga chronić przed tworzeniem się wolnych rodników, które przyczyniają się do starzenia i wielu chorób. Uważa się, że bioaktywne związki zawarte w zielonej herbacie obniżają poziom cholesterolu i chronią mózg. Mogą też zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2. W niektórych badaniach hamuje też wzrost włókniaków macicy. Z tych powodów zielona herbata jest świetnym dodatkiem do Twojej diety.
Jej wiele odmian jest pysznych i bogatych w antyoksydanty. Wielu miłośników herbaty przysięga na organiczną, sypką zieloną herbatę Sencha, która jest naturalnie słodka i aromatyczna. Jej kremowa konsystencja sprawia, że jest przyjemnym przysmakiem bez konieczności dodawania cukru. Można ją łatwo zaparzyć w zaledwie kilka minut. Wyselekcjonowany wybór wysokiej jakości zielonych herbat zadowoli każde podniebienie. Więc śmiało, zacznij pić filiżankę zielonej herbaty już dziś!
Herbata Oolong
Herbata oolong to rodzaj liści, które poddaje się wielokrotnemu ścinaniu, co pozwala na osiągnięcie różnych stopni utlenienia w liściach. Proces ten nadaje herbacie oolong charakterystyczny smak i imponujące spektrum smaków. Produkuje się ją w Chinach, na Tajwanie i w Indiach, a jest ona popularna na całym świecie. Choć uprawia się ją w wielu krajach, to Chiny produkują jej najwyższej jakości odmiany. Poniżej przedstawiamy kilka korzyści płynących z picia herbaty oolong.
Herbata oolong nie jest najbardziej popularnym rodzajem herbaty. Stanowi zaledwie 2% całkowitej konsumpcji herbaty na świecie. Jednak jej korzyści zdrowotne są ogromne i wspomaga ona każdy organ ciała. Jedną z najbardziej znanych marek herbaty oolong jest Bigelow, która produkuje herbatę od ponad 70 lat. Produkuje ona między innymi herbatę imbirową i ma szeroką gamę produktów.
Herbatę oolong najlepiej parzyć w świeżej lub zimnej, przefiltrowanej wodzie. Czas i temperatura parzenia różnią się w zależności od stylu, ale ogólnie rzecz biorąc, herbatę najlepiej parzyć w temperaturze 180 stopni przez około 60 sekund do trzech minut. Jeśli nie masz dostępu do świeżej wody ze strumienia, możesz też kupić butelkowaną wodę źródlaną. Ogólnie rzecz biorąc, bezpiecznie jest pić do 10 filiżanek herbaty oolong dziennie.
Oolong jest herbatą uniwersalną. Można ją przyrządzać z cukrem lub bez niego oraz z różnymi innymi składnikami. Herbaty produkowane na Tajwanie są nieco mniej utlenione niż te z Chin. Mają bardziej zielony kolor i lżejszy smak. Dodatkowo mogą być aromatyzowane owocami i warzywami, takimi jak pomarańcza, imbir czy cytryna. Ci, którzy lubią herbatę oolong, docenią smak i aromat dobrze przyrządzonego napoju.
Herbata rumiankowa
Rumianek jest wspaniałym napojem z wielu powodów. Wśród nich jest jego zdolność do obniżania ciśnienia krwi i zmniejszania objawów nadciśnienia. Herbata rumiankowa może nawet pomóc w łagodzeniu bólów głowy spowodowanych nadciśnieniem. Może też poprawić zdrowie twojego serca. Dodatkowo wykazano, że zmniejsza stan zapalny, który jest objawem wielu chorób. Chociaż stan zapalny jest korzystny w czasie ostrej infekcji, może też osłabiać ciało.
Oprócz właściwości uspokajających i kojących herbata rumiankowa łagodzi również stres. Ze względu na zawartość przeciwutleniaczy i serotoniny może pomóc złagodzić stres i inne dolegliwości związane z brakiem snu. Badania wykazały również, że herbata rumiankowa może być skuteczna w leczeniu migreny, ponieważ zawiera przeciwzapalne substancje chemiczne i przeciwutleniacze. Napój ten może też pomóc w łagodzeniu bólu głowy spowodowanego napięciem lub stresem.
Herbatę rumiankową można znaleźć w różnych formach, zarówno w postaci sypkiej, jak i w torebkach. Oprócz tradycyjnej formy rumianku istnieje też wiele mieszanek herbacianych zawierających zioła, takie jak lawenda, róża czy koper włoski. Zakup herbaty rumiankowej, która zawiera sztuczne dodatki, może wpłynąć na jej smak. Dlatego ważne jest, by wybierać herbatę wysokiej jakości, pochodzącą z renomowanej firmy. Zwróć uwagę na opinie klientów, składniki i jakość procesów ekstrakcji.
Aby uzyskać najwyższą jakość, wypróbuj herbatę rumiankową Stash Herbal Chamomile Tea. Ta wysokiej jakości herbata zawiera kwiaty rumianku pochodzące z Egiptu. Kwiaty rumianku użyte w tej mieszance mają subtelny, jabłkowy smak. Herbata posiada także certyfikat koszerności i jest wolna od GMO. Herbata rumiankowa doskonale łagodzi stres i jest idealna dla każdego, kto szuka ziołowego środka leczniczego. Możesz ją kupić w dobrej firmie zielarskiej i cieszyć się filiżanką w każdej chwili.
Herbata Matcha
Zielona herbata jest dobrze znanym i zalecanym składnikiem zdrowej diety, ale ostatnio popularność zdobyła matcha. Jaśniejszy odcień zielonej herbaty nazywa się matcha i zawiera więcej antyoksydantów i aminokwasów. Uważa się też, że zapobiega fotostarzeniu się skóry i redukuje stres. Może też chronić przed rakiem, który jest związany z paleniem papierosów i piciem alkoholu. Ostatnie badania sugerują, że spożywanie zielonej herbaty może pomóc w ochronie przed chorobami układu krążenia i cukrzycą.
Wysokiej jakości zielona herbata Matcha to bogaty, złożony napój, który jest idealny na wiosnę. Jej trawiasty smak umami nie każdemu przypadnie do gustu, więc będziesz chciał dodać miodu lub syropu klonowego, by uczynić napój bardziej smakowitym. Przed zaparzeniem przesiej proszek do małej miseczki. Następnie dodaj gorącą wodę i ubij oba składniki razem. Najlepiej będzie, jeśli będziesz mieszał proszek przez co najmniej minutę.
Wysokiej jakości matcha zawiera katechiny, silne przeciwutleniacze, które chronią przed chorobami przewlekłymi. Obniża ciśnienie krwi, zwalcza raka i poprawia metabolizm. W porównaniu z kawą, matcha zawiera 137 razy więcej katechin niż przeciętna zielona herbata. Matcha jest doskonałym wyborem dla tych, którzy chcą podnieść swój poziom energii bez odczuwania tremy. Istnieje wiele korzyści płynących ze spożywania herbaty matcha, w tym utrata wagi i poprawa zdrowia psychicznego.
Matcha jest dostępna w dwóch różnych gatunkach: ceremonialnym i spożywczym. Jakość kulinarna jest nieco tańsza niż jakość ceremonialna, ale jest przeznaczona do stosowania w gotowaniu i pieczeniu. Matcha kulinarna zawiera drobny proszek, który zachowuje swój kolor i smak nawet po upieczeniu. Filiżanka matchy może być tak słodka lub tak gorzka, jak tylko chcesz. A cena jest odpowiednia. Jeśli nie masz pieniędzy, by wydać na klasę ceremonialną, zawsze możesz wybrać klasę standardową, która jest świetnym wyborem dla codziennej matchy.
Herbata Cejlońska
Jednym z najlepszych sposobów na poprawę zdrowia skóry jest picie cejlońskiej herbaty. Jest ona bogata w składniki odżywcze, które pomagają zwalczać wolne rodniki i promować zdrowie skóry. Herbata ta wzmacnia też system odpornościowy. Składniki odżywcze zawarte w herbacie cejlońskiej są też skuteczne w zapobieganiu cukrzycy. Ponieważ zawiera mniej kalorii niż kawa, możesz wypijać nawet trzy filiżanki dziennie, a i tak unikniesz strasznego załamania. Jeśli jednak obawiasz się kofeiny, powinieneś ograniczyć jej spożycie do jednej lub dwóch filiżanek dziennie.
Filiżanka herbaty cejlońskiej zawiera 3,2 grama liści herbacianych, ale ilość ta może się różnić w zależności od rodzaju herbaty, którą wybierzesz. Zaleca się używanie wody o temperaturze co najmniej 75 stopni C. Pamiętaj, by używać świeżej, przefiltrowanej wody i parzyć herbatę na gorącym palniku w temperaturze bliskiej wrzenia. Niektóre liście herbaciane lepiej parzą się w temperaturze 75-80 stopni C. Po zaparzeniu możesz dodać mleko lub słodzone mleko skondensowane, ale nie dodawaj norki.
Jednym z najlepszych sposobów na delektowanie się herbatą cejlońską jest dodanie do niej brzoskwini. Brzoskwinia dodaje czarnej herbacie pięknej równowagi, a mieszanka z korzeniem imbiru ma spokojny smak. Po uzyskaniu przez kraj niepodległości wielu Lankijczyków postanowiło przestać używać nazwy “Cejlon”, ale nazwa ta już wcześniej zyskała sobie dobrą reputację. Mimo że kraj ten uzyskał niepodległość, nadal jest znany z wysokiej jakości herbaty i jej zdrowotnych właściwości.
Herbaty niskopienne uprawia się na nizinach Sri Lanki poniżej 2000 stóp. Ich kolor jest charakterystyczny i są one często cenione na Bliskim Wschodzie. Wysoko uprawiane herbaty cejlońskie znajdują się wyżej. Ich nalewki są jasne i niezrównane. Choć oba rodzaje herbat zawierają kofeinę, nie są identyczne. Dlatego zaleca się, by pić herbatę z umiarem. Jest ona zdrowym dodatkiem do twojej diety i zapewni ci bystrość umysłu.
Podobne Tematy