Śliski wiąz i korzeń lukrecji mają właściwości uspokajające i demulgujące, są świetne do łagodzenia bólu gardła i dyskomfortu żołądkowego. O obu tych właściwościach mówi się głównie niepotwierdzenie, ale eksperci dostrzegają ich zalety. Herbata z wiązu śliskiego nie ma żadnych znanych skutków ubocznych, co czyni ją świetnym wyborem dla osób z bólem gardła. Czytaj dalej, by dowiedzieć się więcej o tych dwóch ziołowych środkach leczniczych.
Herbata z korzeniem lukrecji
Wypicie filiżanki herbaty z korzenia lukrecji może pomóc ukoić ból gardła. Ten słodki w smaku korzeń zawiera glicyryzynę, silny przeciwutleniacz o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych. Pobudza też produkcję śluzu i pomaga w wydalaniu flegmy. Picie herbaty z korzenia lukrecji może złagodzić ból gardła i poprawić wydzielanie flegmy, a jest to tradycyjny środek stosowany od wieków w medycynie ajurwedyjskiej.
Jedno z badań przeprowadzonych nad korzeniem lukrecji na ból gardła wykazało, że płukanie gardła korzeniem lukrecji przed zabiegiem chirurgicznym zmniejszyło występowanie objawów bólu gardła. Pacjenci, którzy pili korzeń lukrecji przed operacją, zgłaszali mniej objawów bólu gardła i byli w stanie uniknąć stosowania antybiotyków. Chociaż korzeń lukrecji jest uważany za bezpieczny do picia z umiarem, może powodować poważne skutki uboczne, jeśli jest przyjmowany przez dłuższy czas. Dlatego przed spożyciem korzenia lukrecji dobrze jest zasięgnąć porady specjalisty.
Istnieją również pozytywne badania dotyczące korzenia lukrecji i niestrawności. Badanie z udziałem 54 pacjentów wykazało wyraźne zmniejszenie objawów po spożyciu herbaty z korzenia lukrecji. W innym badaniu, opublikowanym w Brazilian Journal of Infectious Diseases, wzięło udział 120 pacjentów z typem bakterii znanym jako H. pylori. Oba schorzenia są związane z podwyższoną kwasowością. Jeśli rozważasz picie herbaty z korzenia lukrecji, pamiętaj, by najpierw porozmawiać z lekarzem.
Herbata z rumiankiem
Picie herbaty z rumianku na ból gardła jest naturalnym środkiem, który może złagodzić drapanie w gardle i kaszel. Jego właściwości przeciwzapalne łagodzą ból i zaczerwienienie gardła. Rumianek nie zawiera kofeiny i może pomóc ci zasnąć w nocy. Możesz parzyć rumianek w filiżance wrzącej wody przez 5-10 minut. Im dłużej będziesz go parzyć, tym mocniejszy będzie jego smak. Możesz też dodać miodu, by wzmocnić smak.
Rumianek od dawna jest stosowany w ziołolecznictwie. Jest znany ze swoich właściwości uspokajających i lekkiego kwiatowego aromatu. Tradycyjnie rumianek jest używany do leczenia stanów zapalnych i łagodzenia objawów bólu gardła. Uważa się też, że zmniejsza objawy napięcia nerwowego i odpręża, co sprzyja lepszemu zasypianiu. Co więcej, rumianek ma jasnozłoty kolor, więc dobrze komponuje się z każdym napojem. Miód także zwiększa jego korzyści.
Oprócz rumianku, na ból gardła korzystnie wpływa herbata z mięty pieprzowej. Jej miętowy smak może pomóc złagodzić ból i stan zapalny, a także odświeżyć oddech. Pamiętaj jednak, że herbata z mięty pieprzowej nie jest zalecana przed snem, dlatego najlepiej jest pić herbatę rumiankową. Herbatę miętową można przygotować, parząc świeże liście mięty pieprzowej we wrzącej wodzie przez około pięć minut. Możesz też dodać do herbaty miód, by cieszyć się zimnym naparem na ból gardła.
Herbata z mięty pieprzowej
Jeśli cierpisz na ból gardła, herbata może być właśnie tym, czego potrzebujesz. Jej chłodzące działanie wynika z dużej zawartości mentolu, a jej właściwości antybakteryjne mogą pomóc w leczeniu infekcji bakteryjnych. Mięta pieprzowa jest doskonałym wyborem, by złagodzić ból gardła. Upewnij się tylko, że dokładnie stosujesz się do zaleceń! Oto kilka korzyści płynących z picia herbaty z mięty pieprzowej.
Mięta pieprzowa, jako naturalny środek zmniejszający przekrwienie, łagodzi ból i sztywność mięśni w gardle. Ma też działanie chłodzące i uspokajające, dzięki czemu jest idealna na okres odprężenia przed snem. Herbata z mięty pieprzowej działa też jako naturalny środek przeciwskurczowy i uspokajający, więc może pomóc obniżyć gorączkę i ukoić ból gardła. Ale może też zrobić coś więcej niż tylko ukoić ból gardła.
Jeśli chcesz cieszyć się orzeźwiającym smakiem mięty pieprzowej, spróbuj zaparzyć własną herbatę w domu. Możesz też kupić filtry do herbaty, które zawierają te składniki. Herbaty zawierające te składniki nie są zatwierdzone przez Food and Drug Administration. Mogą one złagodzić ból gardła, ale nie są przeznaczone do leczenia, wyleczenia lub zapobiegania jakimkolwiek chorobom. Najlepszym wyborem na ból gardła może być mięta pieprzowa.
Śliski wiąz z herbatą
Od wieków ludzie używali śliskiego wiązu jako środka na ból gardła. Wewnętrzna warstwa kory zawiera śluz, czyli substancję, która po zmieszaniu z wodą staje się żelem. Substancja ta powleka gardło, łagodząc podrażnienia i pomagając je chronić. Jedno z badań przeprowadzonych w 2004 roku wykazało, że herbata z wiązu śliskiego może zmniejszyć ból gardła. Niezależnie od tego, czy wolisz pić herbatę, czy nie, jest ona dostępna w sklepach ze zdrową żywnością i aptekach. Inną alternatywą dla śliskiego wiązu jest korzeń prawoślazu, który zawiera duże ilości śluzu.
Choć nie przeprowadzono badań klinicznych nad skutecznością śliskiego wiązu na ból gardła, może on być korzystny dla osób cierpiących na migrenę. Trzeba jednak przeprowadzić więcej badań, by stwierdzić, czy może on poprawić objawy tego schorzenia. Chociaż śliski wiąz jest środkiem ziołowym, nigdy nie powinien być stosowany zamiast konwencjonalnych metod leczenia raka. Przed zastosowaniem jakichkolwiek suplementów zawsze skonsultuj się z lekarzem.
Niektórzy ludzie przyjmują śliski wiąz ze względu na jego dobroczynne działanie na skórę. Był on tradycyjnie stosowany do łagodzenia oparzeń i wspomagania gojenia się ran. Jego żelowa konsystencja działa jak emolient. Ponadto śliski wiąz zawiera antyoksydanty i ma działanie prebiotyczne, dzięki czemu odżywia dobre bakterie w układzie pokarmowym. Choć korzyści płynące ze stosowania śliskiego wiązu są dobrze znane, potrzebne są dalsze badania, które potwierdzą jego działanie.
Herbata z kardamonem
Kardamon ma wiele zalet. Od dawna jest używany w Ajurwedzie jako środek na ból gardła i problemy żołądkowo-jelitowe. Przyjmowany w postaci herbaty, kardamon pomaga ukoić gardło i stłumić kaszel. Aby uzyskać korzystne działanie na ból gardła, kardamon miesza się z cukrem lub miodem. Herbatę można pić samą, albo z miodem lub imbirem w proszku.
Innym zastosowaniem kardamonu jest płukanie gardła. Zmieszaj sproszkowany kardamon z 3 częściami wody. Płucz gardło tą miksturą trzy razy dziennie, by złagodzić ból gardła. Herbata zawiera wiele korzyści zdrowotnych i może pomóc w zwalczaniu podrażnień gardła spowodowanych zanieczyszczeniem powietrza. Kardamon jest również bogaty w antyoksydanty i może neutralizować negatywne skutki zanieczyszczeń w gardle. W połączeniu z innymi lekami ziołowymi kardamon jest doskonałym środkiem na ból gardła.
Jak każde ziołowe lekarstwo, herbata z kardamonu może mieć pewne skutki uboczne. Mimo że zawiera wiele antyoksydantów, przed jej użyciem powinieneś skonsultować się z lekarzem. Osoby z pewnymi schorzeniami, w tym z kamicą żółciową, nie powinny stosować herbaty kardamonowej w swojej diecie. Należy też zachować ostrożność, jeśli masz alergię na kardamon, zwłaszcza jeśli w przeszłości miałeś problemy z żołądkiem lub układem oddechowym.
Herbata z echinacea
Jeśli cierpisz na ból gardła, możesz się zastanawiać, jak skuteczna może być herbata z echinacei. To prawda, że wiele badań wykazało, że może ona wzmocnić odporność, ale nie ma jednoznacznych dowodów na to, że może wyleczyć przeziębienie. Zioło to okazało się jednak pomocne w leczeniu wielu innych dolegliwości, w tym niepokoju, niskiej liczby białych krwinek, zespołu przewlekłego zmęczenia i reumatoidalnego zapalenia stawów. Stosowano ją również na różne dolegliwości skórne, w tym opryszczkę zwykłą i drożdżycę.
Stosowanie echinacei w leczeniu chorób zapalnych było badane na zwierzętach. Związki zawarte w ziole wykazały pozytywny wpływ na stan zapalny u myszy, a także były stosowane w leczeniu wielu powszechnych schorzeń, takich jak zapalenie stawów i egzema. Jego aktywne składniki zmniejszają markery stanu zapalnego i mogą nawet zapobiegać utracie pamięci u myszy. Stwierdzono też, że pomaga ludziom z chorobą zwyrodnieniową stawów.
Wiele osób przyjmuje echinaceę jako suplement diety, by pomóc w zwalczaniu infekcji, takich jak przeziębienie czy grypa. Jej zdolność do wzmacniania układu odpornościowego oznacza, że będziesz rzadziej chorować na przeziębienia i inne infekcje. Niektórzy stosują go nawet po to, by zapobiegać infekcjom. Zanim zdecydujesz się na przyjmowanie tego ziołowego środka, pamiętaj, by skonsultować się z lekarzem rodzinnym. Choć FDA nie reguluje suplementów diety, powinieneś odrobić pracę domową. Przed zażyciem jakiegokolwiek suplementu diety upewnij się, że jego producent stosuje proces kontroli jakości.
Herbata z korzeniem imbiru
Ból gardła może być irytujący, ale imbir jest wspaniałym środkiem łagodzącym stan zapalny. Surowy korzeń imbiru można kupić w niektórych sklepach spożywczych w dziale z produktami spożywczymi. Możesz kupić plasterki surowego imbiru w różnych rozmiarach. Aby zrobić herbatę imbirową, najpierw usuń korę z korzenia imbiru. Następnie po prostu zetrzyj korzeń na tarce, żując go. Możesz połknąć miazgę lub ją wypluć, ale pamiętaj, że zbyt duża ilość imbiru nie jest wskazana.
Właściwości przeciwzapalne imbiru mogą pomóc w łagodzeniu bólu gardła, a także mogą mieć właściwości antybakteryjne. Imbir może pomóc w zwalczaniu infekcji wirusowych i może potencjalnie zapobiegać infekcjom w przyszłości. Potrzeba jednak więcej badań, by udowodnić korzyści płynące z picia herbaty imbirowej na ból gardła. Jest ona jednak doskonałą alternatywą dla antybiotyków w przypadku niektórych rodzajów bólu gardła. Spróbuj pić herbatę imbirową na ból gardła. Możesz być zaskoczony, gdy dowiesz się, jak może ona pomóc twojemu gardłu!
Imbir zawiera bioaktywny związek o nazwie gingerol, który ma silne działanie lecznicze. Imbir pomaga też ciału wypacać toksyny. Jest to korzystne dla osób cierpiących na przeziębienie i grypę. Poza tym, że pomaga na kaszel, imbir może też złagodzić rozstrój żołądka, zawroty głowy, nudności i wymioty. Przyprawa ta pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, ale od tego czasu stała się powszechnie dostępna w świecie zachodnim. Imbir jest też korzystny dla układu odpornościowego, zwalcza wolne rodniki i stany zapalne.Podobne Tematy