Korzyści płynące z picia herbaty w celu obniżenia ciśnienia krwi mogą być różne dla różnych osób. Wszystko zależy od rodzaju herbaty, którą pijesz i poziomu kofeiny, jaki spożywasz. Najlepszą herbatę robi się z krzewu Camellia sinenses. Janet Bond Brill, dietetyk sercowo-naczyniowy i autorka książki “Blood Pressure Down”, oferuje kilka wskazówek dotyczących wyboru herbaty, która obniży twoje ciśnienie. Podaje też przepisy na herbaty o różnych korzyściach, w tym na herbatę z hibiskusa i rumianku.
Polifenole w herbacie
Uważa się, że polifenole zawarte w herbacie obniżają ciśnienie krwi. Naukowcy nie są jednak do końca pewni, które polifenole są skuteczne w obniżaniu ciśnienia. Cierpkie odczucie w herbacie jest wynikiem działania tanin, które są częścią większej klasy przeciwutleniaczy zwanych polifenolami. Polifenole są obecne we wszystkich rodzajach herbaty i są skutecznym sposobem na zmniejszenie stanu zapalnego i ochronę komórek przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
Spożywanie polifenoli jest związane z obniżonym ryzykiem chorób serca i udaru mózgu. Mogą one obniżać ciśnienie krwi poprzez wspieranie zdrowego poziomu cukru we krwi i utrzymywanie elastycznych naczyń krwionośnych. Zwalczają też przewlekłe stany zapalne, które są czynnikiem ryzyka chorób serca. Ponadto polifenole obniżają poziom cukru we krwi poprzez stymulowanie uwalniania insuliny, hormonu, który sygnalizuje organizmowi, by efektywnie wykorzystywał cukier. Dodatkowo polifenole są uważane za “niezbędne dla życia”.
Badania przeprowadzone na osobach dorosłych z nadciśnieniem wykazały, że polifenole z herbaty mogą obniżyć ciśnienie tętnicze. Różne herbaty zawierają różne ilości tych związków, a efekt ten może być różny w zależności od ich źródła. Polifenole z zielonej herbaty są szczególnie skuteczne w obniżaniu rozkurczowego ciśnienia krwi. Dla tych, którzy nie lubią kofeiny, dostępne są też inne rodzaje herbaty bez kofeiny. Badanie nad polifenolami z zielonej herbaty wykazało znaczący efekt obniżenia ciśnienia u pacjentów z I stopniem nadciśnienia.
Herbata Oolong
Herbata Oolong jest korzystna dla organizmu na wiele sposobów. Obniża ciśnienie krwi poprzez tłumienie aktywności nerwów współczulnych, które są kluczowym elementem w regulacji ciśnienia krwi. W jednym z badań naukowcy odkryli, że wpływ herbaty oolong na aktywność nerwów współczulnych w nerkach został stłumiony, a ciśnienie krwi spadło. Efekty te zostały zniesione po podaniu antagonisty receptora histaminergicznego H3 – tioperamidu. Co więcej, badanie przeprowadzone na szczurach SHR wykazało, że picie herbaty oolong przez 14 tygodni obniżyło u nich podwyższone ciśnienie krwi. Tak więc wydaje się, że herbata oolong wywiera działanie hipotensyjne na nadciśnienie poprzez aferentny mechanizm neuronalny.
Ostatnie badania wskazują, że wpływ herbaty oolong na ciśnienie krwi jest pośredniczony przez zmniejszenie rozmiaru cząsteczek LDL i zwiększenie poziomu adiponektyny w osoczu. Efekt ten wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka chorób układu krążenia, zmniejszeniem częstości występowania bólów głowy i poprawą długoterminowego stanu zdrowia. Herbata ta zawiera też mniej kofeiny niż kawa, co czyni ją odpowiednim wyborem dla osób, które nie chcą spożywać dużych ilości kawy i czarnej herbaty.
Zielona herbata
Picie zielonej herbaty pomoże obniżyć ciśnienie, ale tylko wtedy, gdy jest spożywana regularnie. Aby to osiągnąć, musisz wyeliminować szkodliwe nawyki, zacząć ćwiczyć i prowadzić zdrowszy tryb życia. Korzyści płynące z picia zielonej herbaty są dobrze znane i można je znaleźć nawet w japońskiej medycynie. Japończycy wierzą, że zielona herbata obniża ciśnienie krwi o 10-20%. Jest to duże twierdzenie, ale w Stanach Zjednoczonych może być inaczej.
Aby zaparzyć zieloną herbatę na ciśnienie krwi, będziesz potrzebować jednej łyżeczki liści i pół łyżeczki liści melisy oraz wrzącej wody. Zaparzaj ją przez zalecany czas – od dwóch do ośmiu minut. Zaparzaj go dłużej, jeśli jesteś w ciąży, ale nie powinnaś pić go częściej niż dwa razy dziennie. Jest środkiem moczopędnym i może szybko poprawić ciśnienie krwi.
Regularne picie zielonej herbaty może znacząco obniżyć twoje ciśnienie krwi i może pomóc w zapobieganiu powikłaniom związanym z nadciśnieniem. Picie dwóch do trzech kieliszków dziennie może obniżyć twoje ciśnienie nawet o 10%. Napój ten może wydawać się czymś mało istotnym, ale okazał się bardzo korzystny dla wielu osób. Nadciśnienie może być wynikiem palenia papierosów, niezdrowej diety lub sztywnego trybu życia. Zielona herbata może pomóc unormować ciśnienie tętnicze i zmniejszyć ryzyko powikłań.
Czarna herbata
Najnowsze badania sugerują, że zielona i czarna herbata mogą obniżać ciśnienie krwi. Obie są powszechnie dostępne i zawierają antyoksydanty. Aktywacja specyficznego białka pomaga naczyniom krwionośnym rozluźnić się, co obniża ciśnienie. Nadciśnienie jest jedną z głównych przyczyn śmierci i niepełnosprawności na świecie. Jest też częstą przyczyną udaru mózgu i niewydolności serca, a cierpi na nie coraz większy odsetek dorosłych. Od dawna podejrzewa się, że herbata obniża ciśnienie krwi, a badania sugerują, że może ona pomóc w zapobieganiu chorobom serca i udarom mózgu poprzez zwiększanie aktywności komórek w sercu.
Badania opublikowane w Archives of Internal Medicine sugerują, że picie czarnej herbaty może obniżyć ciśnienie krwi. Picie do trzech filiżanek dziennie może obniżyć ciśnienie skurczowe i rozkurczowe nawet o 2 punkty. Nawet tak niewielka redukcja skutecznie obniża ryzyko chorób serca. Korzyści płynące ze spożywania czarnej herbaty mogą wykraczać poza korzyści sercowo-naczyniowe. Uważa się, że czarna herbata sprzyja relaksacji, co może pozytywnie wpływać na ciśnienie krwi.
Korzyści płynące z picia czarnej herbaty są dobrze znane. Zawiera ona flawonoidy, które obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają stan zapalny. Picie większej ilości czarnej herbaty może zapobiec chorobom serca i obniżyć ciśnienie krwi. Choroby serca są główną przyczyną zgonów na całym świecie i zabijają ponad 160 000 osób rocznie. Nieleczone wysokie ciśnienie krwi jest główną przyczyną chorób serca. Bardzo ważne jest, by obniżyć ciśnienie krwi poprzez picie co najmniej trzech filiżanek dziennie. Aby zapobiec chorobom układu krążenia, możesz pić do czterech filiżanek czarnej herbaty.
Herbata z hibiskusa
Picie herbaty z hibiskusa obniża ciśnienie krwi. Mówi się, że zawarte w niej przeciwutleniacze normalizują przepuszczalność naczyń krwionośnych, co jest kluczowym czynnikiem w kontrolowaniu wysokiego ciśnienia. Herbata ta może również zapobiegać skokom tonometru, które często są wynikiem złożonej awarii systemów organizmu. Chociaż herbata z hibiskusa nie jest lekarstwem na nadciśnienie, może być pomocna dla pacjentów z nadciśnieniem, którym nie udaje się obniżyć ciśnienia za pomocą leków.
Parząc herbatę z hibiskusa, możesz postępować według tego samego podstawowego procesu, który stosowali starożytni Egipcjanie. Wlej wodę do czajniczka. Użyj tych samych proporcji, co przy parzeniu filiżanki herbaty. Gotowanie niszczy dobroczynne składniki. Alternatywnie możesz użyć kwiatostanów bezpośrednio z ogrodu. Pamiętaj tylko, by parzyć kwiatostany w szklanym słoiku lub ceramicznym dzbanku. Im dłużej hibiskus będzie się parzył, tym lepszy będzie efekt. Jeśli nie lubisz gotować, możesz spożywać go także na zimno. Nie powinieneś jednak pić go zbyt gorącego, bo podniesie to ciśnienie krwi.
Najpopularniejszą metodą parzenia herbaty z hibiskusa jest jej gotowanie. Powinieneś używać wody o temperaturze około osiemdziesięciu stopni, by zachować dobroczynne właściwości hibiskusa. Ta metoda pozwoli uzyskać mocniejszą herbatę z hibiskusa i nie będzie tak skuteczna dla pacjentów z hipotensją. Druga metoda jest nieco trudniejsza, ale daje mocniejszy napój. Herbatę z hibiskusa najlepiej przygotowywać w dużych partiach i przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
Zielona herbata rozluźnia naczynia krwionośne
Najnowsze badania wykazały, że zielona herbata rozluźnia naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi. Związki zawarte w herbacie mają wiele potencjalnych zalet, w tym zmniejszają stres i niepokój. Co więcej, herbata jest bogata w przeciwutleniacze i ma właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwskurczowe. Te właściwości sprawiają, że zielona herbata jest świetną alternatywą dla osób cierpiących na wysokie ciśnienie krwi. Ponadto wykazano, że rozluźnia ona naczynia krwionośne, co czyni ją skutecznym środkiem na nadciśnienie.
Kilka badań sugeruje, że katechiny, które znajdują się w zielonej herbacie, zwiększają zależne od śródbłonka rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżają ciśnienie krwi. Jest to ważne w zapobieganiu wysokiemu ciśnieniu krwi, ponieważ z wiekiem tętnice stają się węższe i odkłada się w nich płytka nazębna. Według najnowszych badań przeprowadzonych przez National Institutes of Health i US National Library of Medicine zielona herbata ma potencjał, by obniżyć ciśnienie krwi i poprawić zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze zmierzyli zmiany w tętnicach szczurów, aby ustalić, jak działa herbata. Doszli do wniosku, że katechiny skutecznie rozluźniają naczynia krwionośne i obniżają ciśnienie, ponieważ aktywują kanał jonowy KCNQ5. Zauważyli, że mleko zawarte w czarnej herbacie nie zakłóca przeciwnadciśnieniowego działania zielonej herbaty. Co więcej, mleczna herbata nie aktywowała kanału KCNQ5 w hodowlach komórkowych, więc mleczna herbata prawdopodobnie nie wpływa na przeciwnadciśnieniowe działanie zielonej herbaty. Jednak podgrzanie herbaty miało pozytywny wpływ na aktywację KCNQ5, która wzrosła w odpowiedzi na katechiny.
Podobne Tematy