Jaka herbata obniża poziom cukru we krwi

Jaka herbata obniża poziom cukru we krwi

Jeśli zastanawiasz się, jaka herbata obniża poziom cukru we krwi, nie jesteś sam. Do wyboru jest wiele jej odmian. Zielona herbata, czarna herbata, herbata z żeń-szenia, mięty pieprzowej i rumianku to doskonałe propozycje. Jednak odpowiedni rodzaj i ilość herbaty może mieć większy wpływ niż inne. W tym artykule omówimy różnice między tymi rodzajami herbaty oraz sposoby przyrządzania najskuteczniejszej filiżanki herbaty odpowiadającej twoim specyficznym potrzebom.

Herbata zielona

Oprócz obniżania poziomu glukozy we krwi na czczo, zielona herbata może też obniżać poziom HbA1c, który jest miarą długoterminowej kontroli glikemii. Picie zielonej herbaty do każdego posiłku może pomóc organizmowi regulować metabolizm, a nawet zapobiegać niszczącym skutkom złej kontroli cukru we krwi. Pomaga też zwiększyć poziom sytości. Badania te pokazują, że zielona herbata jest przydatnym dodatkiem do diety każdego diabetyka.

Według Pacific College of Oriental Medicine zielona herbata jest silnym antyoksydantem, co daje szerszy zakres korzyści zdrowotnych. Uważa się, że oprócz obniżania poziomu cukru we krwi, antyoksydanty pomagają w walce z wysokim poziomem cholesterolu, zwalczaniu raka i obniżaniu ciśnienia krwi. Jednak mimo że zielona herbata ma wiele pozytywnych właściwości zdrowotnych, osoby chore na cukrzycę powinny zachować ostrożność i przestrzegać odpowiednich zaleceń. Po pierwsze, należy unikać dodawania słodzików, rozcieńczalników czy sztucznych aromatów.

Po drugie, zielona herbata może pomóc w zapobieganiu cukrzycy poprzez zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2. Jedno z badań przeprowadzonych w Japonii wykazało, że u osób, które piły przynajmniej pięć filiżanek zielonej herbaty dziennie, ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 było o 33% niższe. Dlatego picie zielonej herbaty jest zdrowym nawykiem, który warto sobie wyrobić. Aby czerpać z niej wszystkie korzyści, musisz pamiętać o spożywaniu zalecanej ilości zielonej herbaty. Może się ona wahać od 5 do 180 mg na filiżankę, w zależności od rodzaju herbaty.

Czarna herbata

Czarna herbata zawiera polifenole, które hamują wchłanianie glukozy. Związki te działają poprzez hamowanie dwóch najważniejszych transporterów glukozy w organizmie: a-amylazy i glukozydazy. Efektem tego jest obniżenie poziomu cukru we krwi, co jest świetną wiadomością dla diabetyków i osób, których poziom cukru we krwi jest zbyt wysoki, by sobie z nim poradzić. Ale co dokładnie robi czarna herbata? Oto, jak to działa.

Jednym z najlepszych sposobów na naturalne kontrolowanie poziomu insuliny jest picie czarnej herbaty. Zawiera ona kilka ważnych związków roślinnych, w tym teflawiny i tearubiginy, które mają właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i obniżające poziom glukozy we krwi. Kilka filiżanek czarnej herbaty dziennie może poprawić wydzielanie insuliny. Może to pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi i utrzymaniu go na stałym poziomie. Ale na tym korzyści się nie kończą. Czarna herbata zawiera też dużo polifenoli, które mają działanie stymulujące wydzielanie insuliny.

Kofeina to kolejny kluczowy składnik czarnej herbaty, który ma wiele korzyści dla zdrowia. Jest doskonałym środkiem pobudzającym, poprawiającym pamięć, czas reakcji, czujność i obniżającym poziom glukozy we krwi. Chroni też przed związanym z wiekiem pogorszeniem organizacji mózgu. Kolejnym powodem, dla którego warto regularnie pić czarną herbatę, jest jej lekko kwaśny, ale niezbyt wysoki poziom pH. Osoby z refluksem żołądkowym i innymi problemami trawiennymi powinny unikać picia czarnej herbaty, która powoduje zgagę i niestrawność.

Herbata z żeń-szenia

W wielu badaniach wykazano, że żeń-szeń obniża poziom cukru we krwi. Wykazano, że zwiększa on wydzielanie insuliny, stymuluje uwalnianie hormonu insuliny i zwiększa wchłanianie glukozy do komórek. Efekty te są podobne u osób z cukrzycą i bez cukrzycy. Naukowcy wykazali również, że wypicie żeń-szenia przed testem obciążenia glukozą obniża poziom cukru we krwi. Istnieją jednak pewne środki ostrożności.

Istnieje wiele potencjalnych efektów ubocznych związanych z żeń-szeniem, w tym zwiększone ryzyko wystąpienia problemów z sercem. Mimo że żeń-szeń jest skutecznym lekiem na cukrzycę, musi być stosowany ostrożnie i pod nadzorem lekarza. Chociaż nie ma znanych interakcji z lekami, nie jest zalecany dla wszystkich. Wiele osób cierpiących na cukrzycę nie zdaje sobie sprawy z tego, że może ona powodować efekty uboczne. Jednym z efektów ubocznych żeń-szenia jest zwiększone krwawienie z pochwy.

Istnieją pewne potencjalne efekty uboczne żeń-szenia. Może on powodować bóle głowy, bezsenność, zaburzenia żołądkowo-jelitowe i reakcje alergiczne. Badania sugerują jednak, że żeń-szeń może obniżać poziom glukozy we krwi, a nawet powodować hipoglikemię. Zawsze jednak przed zażyciem żeń-szenia powinieneś porozmawiać z lekarzem. Nawet jeśli jesteś w stanie pić go z umiarem, zawsze powinieneś najpierw porozmawiać z lekarzem przed jego zażyciem.

Herbata z mięty pieprzowej

Wiele osób jest przekonanych, że mięta pieprzowa obniża poziom cukru we krwi. Wiele osób z cukrzycą ma problemy z kontrolowaniem poziomu cukru we krwi. Chociaż herbata z mięty pieprzowej i dieta są często wymieniane jako naturalne sposoby kontrolowania poziomu cukru we krwi, nie zawsze tak jest. Choć mięta pieprzowa może mieć właściwości lecznicze, dowody na jej korzystny wpływ na cukrzycę są ograniczone. Aby czerpać maksymalne korzyści z picia herbaty miętowej i stosowania diety, pij ją z umiarem. Staraj się wypijać dwie do trzech filiżanek herbaty miętowej dziennie.

Kolejną wielką zaletą herbaty miętowej jest to, że jest naturalnym środkiem przeciwskurczowym. Może też pomóc w poprawie Twojego oddechu. Upewnij się, że pijesz herbatę miętową z prawdziwej mięty pieprzowej, a nie aromatyzowaną. Jeśli jesteś w ciąży, herbata z mięty pieprzowej jest doskonałym środkiem na poranne mdłości. Może nawet pomóc w zapobieganiu próchnicy zębów, zapobiegając gromadzeniu się płytki nazębnej. Pamiętaj jednak, by przed rozpoczęciem jakiejkolwiek nowej diety czy zmiany stylu życia skonsultować się z lekarzem.

Chociaż picie herbaty miętowej ma wiele korzyści zdrowotnych, może być również szkodliwe dla twojego ciała. Zawiera ona kofeinę, ale nie obniża poziomu cukru we krwi. Mięta pieprzowa jest także przeciwutleniaczem, który chroni komórki Twojego ciała przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Związki te, jeśli nie są kontrolowane, mogą prowadzić do chorób, w tym powikłań naczyń krwionośnych i raka. Większość wolnych rodników powstaje w wyniku trawienia, ale narażenie na zanieczyszczenia może zwiększyć ryzyko ich powstawania w organizmie. Dlatego herbata z mięty pieprzowej może zmniejszyć ilość wolnych rodników w twojej krwi. Picie jej regularnie pomoże twojemu ciału zachować zdrowie.

Herbata rumiankowa

Badania wykazały, że herbata rumiankowa może obniżyć poziom glukozy we krwi u zdrowych osób. Jej właściwości antyoksydacyjne mogą zapobiegać uodparnianiu się insuliny na glukozę, a także mogą zapobiegać wzrostowi poziomu cukru we krwi. Może też pomóc w zapobieganiu osteoporozie – chorobie kości, która powoduje pochyloną postawę i złamania kości. Występuje ona najczęściej u kobiet po menopauzie, ale jej przyczyny są niejasne. Herbata rumiankowa może pomóc w zapobieganiu osteoporozie dzięki swoim właściwościom antyestrogenowym. Potrzebne są jednak dalsze badania, by zweryfikować te korzyści.

W badaniu z 2008 roku herbata rumiankowa obniżyła poziom HbA1C, poziom insuliny we krwi oraz wskaźnik oceny insulinooporności w modelu homeostatycznym u chorych na cukrzycę. Ponadto herbata rumiankowa obniżyła poziom cholesterolu zarówno na czczo, jak i po posiłku. Nie było jednak statystycznie istotnej różnicy między grupą leczoną a kontrolną. Rumianek może być jednak skutecznym dodatkiem do innych leków przeciwcukrzycowych.

Badania wykazały, że herbata rumiankowa obniża poziom cukru we krwi nawet o 15%. Jednak wiele badań przeprowadzono na zwierzętach, a ich wyniki mogą nie mieć zastosowania u ludzi. Jedno z badań wykazało, że picie herbaty rumiankowej codziennie przez cztery tygodnie obniżyło poziom LDL, podczas gdy spożywanie czarnej herbaty nie miało wpływu na poziom cukru we krwi. Niezależnie od wyników, warto rozważyć korzyści płynące z picia herbaty rumiankowej.

Herbata Oolong

Herbata Oolong może obniżyć poziom glukozy, fruktozaminy i cukru we krwi. Te efekty sprawiają, że jest ona korzystna dla pacjentów z cukrzycą, a niektóre autorytety w dziedzinie zdrowia zalecają picie herbaty oolong codziennie. Ostatnie badania wykazały, że może ona nawet pomóc przewidzieć wystąpienie cukrzycy typu 2. Jedno z badań przeprowadzonych na Tajwanie wykazało, że u osób, które piły herbatę oolong codziennie, ryzyko zachorowania było o 16% niższe.

Badania przeprowadzone na osobach pijących herbatę codziennie przez kilka lat wykazały, że może ona obniżyć poziom cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę. Jej właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne również zostały powiązane ze zmniejszeniem ryzyka zachorowania na cukrzycę. Chociaż nie ma bezpośrednich dowodów na to, że herbata oolong może obniżyć poziom cukru we krwi, może ona pomóc poprawić wrażliwość na insulinę. W rzeczywistości przeciwutleniacze zawarte w herbacie oolong mogą zwiększać wrażliwość na insulinę, która jest kluczowa dla kontrolowania poziomu cukru we krwi.

Inne badanie wykazało, że herbata oolong może obniżać poziom glukozy we krwi u osób z cukrzycą typu 2. Uczestnicy badania pili około trzech filiżanek dziennie i zauważyli, że ich poziom cukru we krwi obniżył się o 15 do 20 procent. W badaniu opublikowanym w czasopiśmie Diabetes Care w 2003 roku naukowcy z Tajwanu odkryli, że picie herbaty oolong w połączeniu z lekami obniżającymi poziom cukru we krwi obniżyło poziom glukozy we krwi o prawie połowę. To połączenie leków i herbaty było o wiele bardziej skuteczne niż każdy z nich osobno.

Podobne Tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *