Kiedy pijesz herbatę, możesz się zastanawiać: Czy podnosi ona ciśnienie krwi? W przypadku tego napoju istnieją mieszane efekty. Jednym z przykładów są herbaty bezkofeinowe. Inne rodzaje herbaty to herbaty ziołowe i czarna herbata. Działanie tych napojów jest różne, więc wybór odpowiedniego dla Ciebie napoju zależy od Twoich osobistych preferencji. Oto kilka najpopularniejszych rodzajów herbat i ich wpływ na ciśnienie krwi.
Herbaty bezkofeinowe
Chociaż herbaty zawierające kofeinę są generalnie bezpieczniejsze niż kawa, niektórzy ludzie są wrażliwi na kofeinę. Jeśli jesteś jedną z tych osób, herbata bezkofeinowa może pomóc ci uzyskać potrzebną dawkę kofeiny bez ryzyka związanego z kawą. Dostępnych jest wiele rodzajów herbaty bezkofeinowej, a każda z nich ma inną ilość kofeiny. Herbaty o największej zawartości kofeiny to: herbata czarna, oolong i pu-erh.
Naukowcy odkryli, że czarna i zielona herbata zawierają katechiny, rodzaj przeciwutleniacza, który rozluźnia mięśnie gładkie naczyń krwionośnych. Odkrycie to może doprowadzić do opracowania skuteczniejszych leków na nadciśnienie i encefalopatię padaczkową. Ludzie zaczęli pić herbatę z kofeiną około 4000 lat temu w Chinach, a dziś herbata jest popularna na całym świecie. Kofeina może podnosić ciśnienie krwi.
Herbaty ziołowe
Herbaty ziołowe to pyszne i uspokajające napoje, które są popularne ze względu na korzyści zdrowotne. Można je pić w dowolnej temperaturze i oferują różne korzyści zdrowotne, w zależności od rodzaju. Poniżej wymieniono działanie różnych rodzajów herbat ziołowych. Oprócz tego, że pomagają ci poczuć się zrelaksowanym, mogą obniżyć ciśnienie i poprawić pracę układu trawiennego. Wreszcie mogą mieć działanie antynowotworowe. Jeśli cierpisz na wysokie ciśnienie krwi, spróbuj pić herbatę ziołową, by złagodzić objawy tego stanu.
Choć wciąż nie jest jasne, czy herbaty ziołowe mogą podnosić ciśnienie w organizmie, naukowcy odkryli, że polifenole, czyli flawonoidy, mogą odgrywać kluczową rolę w kontrolowaniu nadciśnienia. W badaniach klinicznych próbowano ustalić, w jaki sposób te substancje mogą obniżać ciśnienie krwi. Ogólnie rzecz biorąc, biała i zielona herbata zawierają większe ilości katechin, podczas gdy proces fermentacji czarnej herbaty zmniejsza zawartość przeciwutleniaczy. Katechiny zawarte w herbacie obniżają ciśnienie poprzez rozluźnienie mięśni gładkich naczyń krwionośnych.
W jednym z ostatnich badań naukowcy oceniali metaboliczną, sercowo-naczyniową i skórną reakcję na herbatę Yerba Mate. Podczas gdy gorąca herbata zwiększyła zapotrzebowanie mięśnia sercowego na tlen, badanie wykazało, że zimna herbata zmniejszyła DP. Wyniki te są pomocne w programach kontroli wagi, ponieważ wykazano, że herbata ta zwiększa metabolizm. A jeśli próbujesz schudnąć, może to być skuteczny sposób na zrzucenie wagi.
Inną herbatą ziołową, która pomaga obniżyć ciśnienie krwi, jest hibiskus. Hibiskus to kwiat, który zawiera antyoksydanty i antocyjany. Mogą one pomóc naczyniom krwionośnym oprzeć się zwężeniu i uszkodzeniu. Hibiskus można znaleźć w wielu mieszankach herbat ziołowych. Hibiskus zaparza się na jasnoczerwono i ma cierpki smak. Według autorów badania najlepiej jest pić trzy filiżanki dziennie. Najlepiej byłoby parzyć herbatę przez sześć minut.
Wśród badanych herbat znalazły się czarna i zielona. Naukowcy dopasowali herbaty do ich zawartości kofeiny w wodzie. Ciśnienie krwi mierzono przed i po wypiciu każdej herbaty, a następnie ponownie 30 i 60 minut później. W badaniu wzięło udział 13 zdrowych osób z wysokim prawidłowym ciśnieniem skurczowym i jedna osoba z lekkim nadciśnieniem skurczowym. Jeśli szukasz naturalnego sposobu na obniżenie ciśnienia, spróbuj regularnie pić zieloną lub czarną herbatę.
Czarne herbaty
U osób starszych czarna herbata może podnosić ciśnienie krwi, ale starsze kobiety, które piją jej więcej, wydają się mieć mocniejsze kości niż te, które nie piją jej wcale. Ponadto kobiety, które piją więcej czarnej herbaty, mogą mieć niższe ryzyko zachorowania na raka jajników i kamicę nerkową. Czarna herbata może zmniejszyć ryzyko zawału serca i uważa się, że zwiększa czujność umysłową. Choć istnieje niewiele badań naukowych potwierdzających tę teorię, wiele osób uważa, że czarna herbata korzystnie wpływa na obniżenie ryzyka stwardnienia tętnic.
Brakuje naukowych dowodów na poparcie twierdzenia, że czarna herbata obniża ryzyko zachorowania na raka trzustki i prostaty. W rzeczywistości niektóre wczesne badania nie wskazują na związek między spożywaniem czarnej herbaty a zmniejszonym ryzykiem cukrzycy typu 2. Co więcej, badania nie wykazały związku między spożywaniem czarnej herbaty a zmniejszonym ryzykiem udaru mózgu u dorosłych Japończyków. Należy jednak pamiętać, że duże ilości czarnej herbaty mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka żołądka.
Kofeina zawarta w czarnej herbacie może zwiększać ciśnienie w oku. U osób z nadciśnieniem tętniczym może pogorszyć objawy biegunki i zespołu jelita drażliwego. Może też zwiększyć tempo wydalania wapnia z moczem, osłabiając kości. Osoby z nadciśnieniem nie powinny spożywać więcej niż 300 miligramów kofeiny dziennie. Podobnie jak w przypadku każdego innego napoju, ważne jest, by skonsultować z lekarzem, czy nie koliduje on z innymi lekami.
Wyniki tego badania nie są jednoznaczne, ale są zachęcające. Badanie JIN Cohort Study objęło 1109 dorosłych Chińczyków w latach 2002-2007. Podczas badania kontrolnego w 2007 roku ponownie oznaczono poziom ciśnienia krwi. W tym badaniu spożywanie herbaty było związane z podwyższonym ciśnieniem tętniczym. Badacze doszli do wniosku, że spożywanie herbaty nie wpływa na ryzyko udaru czy zawału serca. Niewielka liczba innych badań nie wykazała jednak związku między tymi dwoma czynnikami.
Podobne Tematy