Aby uniknąć niestrawności, ogranicz spożycie kawy do trzech-czterech filiżanek. Zamień mleko na niskotłuszczowe lub bez cukru zamiast zabielacza i używaj metalowych filtrów zamiast papierowych. Używaj też metalowych filtrów zamiast papierowych, ponieważ zatrzymują one więcej kwasów. Jeśli masz problemy z żołądkiem, skonsultuj się z lekarzem. Działanie kawy jest inne niż innych napojów zawierających kofeinę.
Kawa bezkofeinowa
Wiele osób przysięga, że pije kawę bezkofeinową, ale jej smak może być dla niektórych nieco zniechęcający. Bezkofeinowa jest jednak świetnym wyborem dla kawy mrożonej lub filiżanki kawy po kolacji. A jeśli martwisz się o kalorie, bezkofeinowa zawiera przeciwutleniacze, które są korzystne dla zdrowia. Oznacza to, że możesz pić do dwóch filiżanek kawy bezkofeinowej dziennie bez obaw o negatywne skutki.
Mimo że kawa bezkofeinowa jest najzdrowsza dla układu pokarmowego, picie jej w zbyt dużych ilościach może podrażnić twój żołądek. FDA ogranicza ilość octanu etylu do 10 części na milion, czyli 0,001 procent. Chociaż producenci kawy często twierdzą, że octan etylu występuje naturalnie w niektórych produktach, jest on wytwarzany syntetycznie. W dużych dawkach stanowi zagrożenie dla zdrowia, dlatego ważne jest, by nie spożywać go zbyt wiele.
Chociaż picie kawy może powodować problemy z układem trawiennym, picie kawy bezkofeinowej jest lepszym rozwiązaniem niż całkowite unikanie jej spożywania. Pomimo mniejszej zawartości kwasów, kofeina może zwiększać produkcję gastryny, hormonu, który powoduje kwasowość żołądka. Osoby cierpiące na refluks żołądkowo-przełykowy lub zgagę powinny unikać napojów na bazie kofeiny, a kofeina bezkofeinowa może być dla nich najlepszym rozwiązaniem. A jeśli szukasz skutecznej alternatywy dla kawy, którą obecnie pijesz, spróbuj jej domowej wersji.
Polifenole zawarte w kawie bezkofeinowej mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka odbytnicy, ponieważ wymiatają szkodliwe wolne rodniki w organizmie. Ponadto kofeina jest doskonałym źródłem potasu i magnezu, a kawa bezkofeinowa ma więcej przeciwutleniaczy niż zielona herbata czy borówki. I nawet kawa bezkofeinowa jest zdrowsza dla żołądka niż kawa parzona w sklepach.
Niektórzy ludzie pijący kawę kofeinową mają problemy z przewodem pokarmowym. Kofeina może zwiększać zawartość kwasu w żołądku, co może przyczyniać się do zgagi. Jednak bezkofeinowa odmiana kawy może pomóc w tej kwestii. Osoby cierpiące na zgagę, które często piją kawę, powinny ograniczyć jej spożycie do jednej filiżanki dziennie. Jeśli po kawie czują się niekomfortowo lub mają wzdęcia, powinny ograniczyć ilość wypijanej kawy lub znaleźć jej zamiennik. Jeśli wszystko inne zawiedzie, powinni skonsultować się ze swoim lekarzem lub gastroenterologiem.
Jaśniej palona kawa
Choć jasno palona kawa nie jest najbardziej odżywcza dla żołądka, zawiera więcej przeciwutleniaczy i aminokwasów. Kawa ciemno palona zawiera mniej tych substancji. Ciemno palona kawa zawiera też mniej związku akrylamidu, który tworzy się, gdy żywność jest podgrzewana do wysokich temperatur. Związek ten został powiązany ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka. Jasne palenie jest jednak nadal zdrowym wyborem dla żołądka.
Jeśli cierpisz na refluks kwasowy, najlepiej unikaj picia kawy z jasnym paleniem. Im wyższe palenie, tym większa kwasowość i tym większe prawdopodobieństwo, że kawa spowoduje wytwarzanie kwasu w żołądku. Dlatego właśnie powinieneś pić kawę ciemno paloną, chyba że cierpisz na refluks. Kawa ciemno palona nie jest dobrym wyborem dla osób cierpiących na bóle żołądka lub zwiększoną kwasowość. Ciemno palona kawa nie zawiera jednak tyle kwasu, co jasno palona.
Pomimo mitów na temat negatywnego wpływu kawy, ostatnie badania obaliły wiele z nich. Na przykład kawa jest naturalnie bogata w polifenol – kwas chlorogenowy, który zmniejsza stany zapalne, ciśnienie krwi i oznaki starzenia się skóry. Naukowcy odkryli, że kawa jasno i średnio palona zawiera najwięcej CGA, podczas gdy kawa ciemno palona ma najniższy poziom tego związku. Kawa jasno palona ma wyższy poziom kwasu chlorogenowego, który jest znany z tego, że przeciwdziała uszkodzeniom komórek i zwalcza raka.
Filiżanka kawy może być korzystna dla Twojego zdrowia, ale kluczowa jest jej odpowiednia ilość. Zbyt dużo kawy jest dla ciebie szkodliwe. Eksperci zalecają cztery 8-uncjowe porcje kawy dziennie, ale każda większa ilość może mieć negatywny wpływ na Twoje ciało. Najzdrowsza filiżanka kawy powinna być parzona z mniejszą zawartością kofeiny. Jasno palone ziarna kawy zawierają więcej kofeiny na objętość niż ciemno palone ziarna kawy.
Kawa średnio palona jest najzdrowsza dla organizmu, ale jest też najbardziej kwaśna. W związku z tym może powodować rozstrój żołądka. Kawa jasno palona jest najbardziej kwaśna, więc najlepiej pić ją z umiarem. Jeśli jednak nie możesz żyć bez kawy, spróbuj jasnego palenia, jeśli możesz. Ta kawa ma łagodniejszy profil smakowy niż kawa średnio palona.
Nieobecność kawy spleśniałej
To, czy Twoja filiżanka kawy zawiera pleśń, zależy od tego, jak długo wystawiałeś ją na działanie powietrza i ciepła. Ziarna kawy pokryte pleśnią powinny być natychmiast wyrzucone, jeśli istnieje prawdopodobieństwo, że mają w sobie pleśń. Nawet jeśli nie jest widoczna, pleśń może powodować skurcze żołądka, biegunkę, a nawet alergie. Mikotoksyny to niebezpieczne substancje wytwarzane przez pleśń, które można znaleźć wszędzie, także w ziarnach kawy. Choć stanowią problem, gdy są spożywane w dużych ilościach, powinny być nieszkodliwe, jeśli przez długi czas byłeś narażony na niskie poziomy pleśni.
Poza tym pleśń można znaleźć w wielu innych produktach spożywczych, w tym w kawie. Na szczęście nie jest to bardzo powszechne. Choć większość ludzi nie doświadczy objawów po spożyciu spleśniałego jedzenia, warto zauważyć, że kawa zawiera wiele patogenów, które mogą wywołać poważną chorobę. W większości przypadków spleśniałe jedzenie nie powoduje zaburzeń żołądkowo-jelitowych, choć u niektórych osób występują skurcze, biegunka i mdłości. Fusy z kawy nie stanowią zagrożenia dla zdrowia, jeśli są wolne od pleśni.
Bogate w składniki odżywcze właściwości ziaren kawy mogą prowadzić do rozwoju pleśni. Ponieważ rośliny te są poddawane długiemu procesowi przechowywania, są narażone na kontakt z pleśnią. Niektóre rodzaje pleśni wytwarzają toksyny zwane mikotoksynami. Toksyny te mogą powodować poważne komplikacje zdrowotne, takie jak obniżenie odporności i problemy z układem krążenia. W skrajnych przypadkach narażenie na działanie pleśni może prowadzić do uszkodzenia nerek i płuc.
Aby uniknąć picia kawy z pleśnią, postaraj się znaleźć kawę pochodzącą z jednego miejsca. Wiele dużych marek miesza ziarna pochodzące od różnych plantatorów, co sprawia, że kawa jest bardziej podatna na pleśń. Wybierz markę kawy, która stosuje obróbkę na mokro, polegającą na usuwaniu okrywy owocowej przed suszeniem ziaren. Poprawia to konsystencję kawy i jej czystość. Nadal jednak ważne jest, by wybierać kawę odpowiednią do swoich potrzeb.
Unikaj przechowywania kawy w pojemnikach z folią barierową. Może to tylko pogłębić problem pleśni w kawie. Pojemnik z folią barierową będzie trzymał pleśń z dala od światła i chronił ją przed ekstremalnymi zmianami temperatury. Ponadto zatrzymuje wilgoć, co sprawia, że jest idealną pożywką dla pleśni. Jeśli nie jesteś pewien, co zrobić z pleśnią na kawie, spróbuj poczytać o innych sposobach na utrzymanie kubka w zdrowiu i bezpieczeństwie.
Kawa o niskiej zawartości kwasów
Jeśli chcesz cieszyć się pyszną kawą, która nie powoduje wzdęć brzucha, spróbuj pić kawę o niskiej kwasowości. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego faktu, ale kawa ciemno palona jest znacznie mniej kwaśna niż jasno palona. Dzieje się tak dlatego, że palenie kawy uwalnia N-metylopirydynę (NMP), substancję, która zmniejsza wydzielanie kwasu w żołądku. Ciemne palenie zawiera też więcej antyoksydantów niż inne popularne marki kawy.
Kawa Volcanica ma kilka odmian kawy o niskiej kwasowości. Jedną z nich jest Komodo Dragon Coffee. Nazwa Komodo Dragon Coffee pochodzi od olbrzymich jaszczurek występujących na wyspach Flores i Komodo. Kawa ta jest średnio palona i obrabiana na mokro, ma nuty kwiatowe, czekoladowe i drzewne. Ma gładki, przyjemny smak bez gorzkiego posmaku.
Choć kawa jest korzystna dla żołądka, to kawa o wysokiej kwasowości jest szkodliwa dla zdrowia. Kawa o wysokiej kwasowości jest nie tylko szkodliwa dla organizmu, ale może też pogorszyć problemy, z którymi się borykasz. Możesz mieć kwaśny refluks lub masz skłonności do jego występowania. Wybieranie kawy o niskiej kwasowości to najzdrowszy sposób na utrzymanie optymalnego funkcjonowania układu trawiennego. I nadal będzie smakować wyśmienicie!
Kawy o niskiej kwasowości są robione ze specjalnie przetworzonych ziaren. Ziarna te mają PH równe 5,7. Różnica jest znacząca, jeśli chodzi o korzyści, jakie kawa przynosi Twojemu układowi trawiennemu. Kawy o niskiej kwasowości są też bardziej przystępne cenowo niż ich odpowiedniki o wyższej kwasowości. Można je przyrządzić z wielu zwykłych kuchennych produktów, takich jak migdały czy orzechy laskowe. Kawy o niskiej kwasowości można łatwo znaleźć w sklepach i w internecie.
Kawa Volcanica jest mieszanką o niskiej kwasowości. Nie jest ciemno palona i zapewnia wspaniały smak. Volcanica oferuje też inne rodzaje kawy o niskiej kwasowości, np. mieszanki kaw. Nie zapomnij też spróbować innej marki. Te kawy na pewno Ci zasmakują i sprawią, że Twój żołądek będzie trochę szczęśliwszy. Jeśli nie lubisz mieszanki Volcanica’s Low-Acid Blend, jest dla Ciebie alternatywa!
Podobne Tematy